Monimuotoisuus- ja inkluusiotyö työorganisaatiossa

Uncategorized @fi

Barbara Bergbom, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos

Yhä useamman työpaikan henkilöstö on monimuotoinen. Työvoimapulan vuoksi työntekijöitä myös houkutellaan ulkomailta entistä enemmän, ja työpaikat monimuotoistuvat entisestään. Työpaikat ovat keskenään erilaisia myös monien muiden tekijöiden kuin kielen tai kansallisuuden osalta. Monimuotoisuuden johtaminen ja inklusiivisen työkulttuurin luominen ovat kriittisiä taitoja, joiden avulla luodaan vetovoimaisia työpaikkoja.

Inklusiivisessa, kaikki mukaan ottavassa, kulttuurissa jokainen voi kokea olevansa hyväksytty ja arvostettu omana itsenään sekä kokea yhteisöllisyyttä. Inklusiivinen työkulttuuri edistää myös työntekijöiden hyvinvointia ja työhön sitoutumista. Monimuotoisuuden johtaminen ja inklusiivisuutta edistävät käytännöt ovat edellytyksiä myös sille, että monimuotoisuuteen liittyvät hyödyt, kuten lisääntynyt innovatiivisuus ja parantunut asiakastyytyväisuus, voivat realisoitua.

Miksi monimuotoisuus- ja inkluusiotyötä tarvitaan?

Tutkimuksista tiedetään, että työyhteisön monimuotoistuminen on yhteydessä yhteisöllisyyden tunteen ja keskinäisen luottamuksen heikkenemiseen. Lisäksi tiedetään, että vähemmistöihin kuuluvat kokevat muita enemmän ulkopuolisuutta ja ulossulkemista sekä epäasiallista kohtelua. Tähän on monia syitä, kuten ennakkoluulot ja ihmisten taipumus suhtautua myönteisemmin heihin, joiden uskotaan muistuttavan itseään. Vähemmistöihin kuuluvat kokevat myös muita enemmän syrjintää työssään ja urallaan etenemisessä. Heillä voi eri syistä johtuen olla myös muita työyhteisön jäseniä heikommat mahdollisuudet hyödyntää ja kehittää osaamistaan työssään.

Työyhteisön yhteisöllisyyden kehittymistä voidaan kuitenkin tukea niin, että yhteisöllisyydestä ja keskinäisestä luottamuksesta muodostuu monimuotoisen työyhteisön voimavara. Yhdenvertaista urakehitystä voidaan edistää tunnistamalla stereotypioiden ja tiedostamattomien oletusten merkitys ja vaikutukset sekä panostamalla näiden vaikutusten vähentämiseen. Keskeistä on tunnistaa ja poistaa myös rakenteellista syrjintää organisaation käytänteissä. Lisäksi oleellista on tavoitteellisesti edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia urakehitykseen ja osaamisen kehittämiseen.

Kun työyhteisön jäsenillä on erilainen kielitausta, työyhteisössä tarvitaan myös kielitietoisia toimintatapoja. Kielitietoisuus on verraten uusi sana suomalaisessa työelämässä, joskin koulumaailmassa kielitietoisuuteen on herätty jo vuosia sitten. Kieli vaikuttaa muun muassa vuorovaikutukseen, itsensä ilmaisemiseen, ymmärtämiseen, oppimiseen, osaamisen hyödyntämiseen, yhteisöllisyyteen, verkostojen muodostumiseen ja työpaikoilla myös urakehitykseen.  Kielitietoisuudella tarkoitetaan sen tiedostamista, mihin kaikkeen kieli vaikuttaa. Se on myös kielenkäytön tilanteiden ja sanaston aktiivista havainnointia ja huomiointia siten, että kieleen liittyviä esteitä pyritään poistamaan.

Opas työpaikkojen monimuotoisuus- ja inkluusiotyön tueksi:

Esittelen puheenvuorossani Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa -opasta, jossa kuvataan miten organisaatiot voivat lähteä liikkeelle ja kehittää monimuotoisuus- ja inkluusiotyötä pitkäjänteisesti. Se esittelee myös tapoja edistää työkulttuuria, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Monikielisille työyhteisöille opas esittelee kielitietoisia toimintatapoja, jotka auttavat poistamaan kielestä johtuvia osallistumisen ja osaamisen hyödyntämisen esteitä. Siinä kuvataan myös, miten työyhteisöissä voidaan edistää syrjimättömiä urapolkuja. Lisäksi oppaassa annetaan vinkkejä muista inklusiivisuutta edistävistä käytännöistä.

Opas on tehty Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Monimuotoisesti parempi – nostetta maahanmuuttajataustaisten naisten asiantuntijauriin -hankkeessa (2019-2022). Opasta varten haastateltiin esihenkilöitä, HR:n edustajia ja maahan muuttaneita asiantuntijanaisia monimuotoisista organisaatioista. Opas on laadittu erityisesti asiantuntijaorganisaatioita silmällä pitäen, mutta se soveltuu myös muiden työpaikkojen käyttöön.

IN ENGLISH: The guide that I present in my speech is also available in English Diversity and inclusion in an expert organization | Finnish Institute of Occupational Health (ttl.fi)

Last modified: 10.2.2023