Selkokieli ja vallankäyttö 

Uncategorized @fi

Leealaura Leskelä ja Anni Reilä

Selkokieltä kirjoittavalla tai puhuvalla henkilöllä on paljon valtaa suhteessa niihin selkokielen tarvitsijoihin, joille hän sanansa kohdistaa. Kirjoittaessaan tai puhuessaan selkokieltä hän tekee monenlaisia valintoja sen suhteen, mistä asioista hän selkokielellä viestii, missä tilanteissa ja millä tavalla. Selkokirjoittajan ja -puhujan vallankäyttö ei todennäköisesti ole yleensä kovin tietoista. Valtarakenne on kuitenkin olemassa, ja siitä on tärkeää keskustella. Millaisia haasteita tähän valtasuhteeseen liittyy? Miten valtasuhteen olemassaolon voi ottaa huomioon? Onko valtasuhdetta mahdollista yrittää joillain keinoilla purkaa? Tässä työpajassa pureudumme kahden alustuksen ja niitä seuraavien keskusteluiden kautta vallankäytön ulottuvuuksiin selkokielessä.

Ensimmäinen alustus käsittelee sitä, kuinka vähemmistöistä voidaan puhua selkokielellä vähemmistöjen itsemäärittelyä kunnioittaen. Alustus pohjautuu Anni Reilän vuonna 2022 valmistuneeseen pro gradu -tutkielmaan Saat itse määritellä millainen olet. Selkokielisen seksivalistuksen retoriikka. Alustuksen jälkeen työpajassa keskustellaan yhdessä siitä, millaisia asioita on tarpeen pohtia silloin, kun selkokielellä kirjoitetaan tai puhutaan esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Työpajassa voimme myös pohtia, millaisia ratkaisuja näihin haasteisiin voisi löytää ja millaisia kompromisseja selkokirjoittaja kenties joutuu tekemään. Alustajana Anni Reilä.

Toinen alustus koskee Selkokeskuksessa parhaillaan käynnistynyttä Kokemuksia selkokielestä ja selkokielisten aineistojen käytöstä -tutkimusta, jossa haastatellaan eri ammattiryhmiä selkokielen käyttökokemuksista. Alustavia tuloksia on saatavilla osatutkimuksesta, jossa s2-opettajat kertovat kokemuksistaan selkokielen hyödyntämistä maahanmuuttajataustaisten henkilöiden opetuksessa ja kotoutumiskoulutuksessa. Selkokieltä voidaan s2-opetuksessa lähestyä yhtenä opetuksen keinona tai oppimateriaalina, mutta sen käyttöön voi liittyä myös leimautumisen pelkoa, mikä voi myös olla syy olla käyttämättä selkomateriaaleja. Alustuksen jälkeen keskustelemme vallankäytön teemasta eri ammattiryhmien näkökulmasta. Alustajana Leealaura Leskelä.

Last modified: 20.2.2024